Denkwerk voor de hond. Zet de hersenen aan het werk.

Vroeger werden honden gebruikt om voor ons te werken. Dit zie je terug in de verschillende rassen met specifieke kenmerken. Denk aan de beagle als jachthond of een bouvier voor het bewaken van de boerderij. Zelfs ongediertebestrijding werd door een hond gedaan.

De hond van nu is meer voor gezelschap. Dat wil niet zeggen dat de hond geen behoefte heeft aan datgene waar die voor bedoeld is in het verleden. Een hond wil graag werken voor de baas en je doet je ze een enorm plezier met denkwerk. Laat die hersenen maar werken. Voor de hond is het heel intensief en kost het net zoveel energie als een flinke wandeling.

Hier een paar ideeën voor denkwerk

Speuren

Hoe leer je een hond speuren?
Je pakt een voorwerp in je handen waar je over wrijft om je geur eraan te geven. Denk aan een handdoek, balletje of speeltje. Je laat de hond eraan ruiken.
Terwijl de hond niet kan zien waar je het voorwerp brengt, trek je met je schoenen een spoor door het gras en legt dan het voorwerp neer met een snoepje erbij.
Je loopt met je hond langs het spoor en zegt “zoek” terwijl je met je hand over de grond het spoor aanwijst. De hond volgt je hand tot bij het voorwerp. Herkent hij het voorwerp dan geef je het commando af of lig en dan krijgt hij zijn beloning. De bedoeling van de oefening is dat de hond het gevonden voorwerp aanwijst door erbij te gaan liggen en als beloning krijgt hij dan het snoepje. Dit is de start van speurwerk. Heeft de hond dit onder de knie dan verstop je een voorwerp met snoepje in een doos met een gaatje erin. De doos plaats je tussen een aantal legen dozen. Je laat je hond er aan ruiken met het commando “zoek” totdat de hond duidelijk aangeeft dat er iets in een doos zit. Je opent de doos en geeft het snoepje.
Dit speurwerk breidt je steeds verder uit totdat de hond alle voorwerpen kan vinden die je wilt.

Eten verstoppen in de tuin

Je kan de brokken van de hond door de hele tuin verstoppen. De hond volgt je spoor en vindt zo alle brokken. Een leuke uitdaging voor je hond. Ook kun je de brokjes onder water leggen in de vijver. Zou hij het pakken?

Puzzelen

Je hebt een puzzel met verschillende blokjes die verschoven kunnen worden. Onder een paar blokjes leg je een beloning en je geeft de opdracht om te zoeken. De puzzel moet niet te makkelijk zijn.

hondenpuzzel,denkwerk,hersenwerk

 

Snuffelkleed

Leg overal brokjes in het kleed en laat je hond zoeken. Het snuffelkleed is heel populair.

denkwerk


Wat doet denkwerk voor de hond?

  • Het stimuleert de zintuigen
  • Het maakt creatief
  • Het is leuk voor baas en hond en het versterkt de band
  • Het geeft afleiding in spannende situaties
  • Het stimuleert jonge honden om te ontdekken
  • Het helpt puberhonden om te leren focussen
  • Het is inspannend voor de hond

Probeer het eens uit. Heb je zelf geen hond?  Leen er dan één via deze website. Iedereen blij. De lener, het baasje en de hond.

 

Laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.