Een hond met verlatingsangst

Veel honden die regelmatig te lang alleen gelaten worden hebben of krijgen last van verlatingsangst. In Nederland leeft 90% van de honden alleen, dus zonder een hondenmaatje. Door het herhaaldelijk alleen laten van je hond wordt het gedrag van kwaad tot erger en is soms niet meer te handhaven. De hond gaat steeds meer blaffen, ze vernielen de spullen of worden zelfs onzindelijk. Het gevolg kan zijn dat het dier naar een asiel wordt gebracht. Je kan er ook voor kiezen het probleem aan te pakken. Dat kan door je hond meer aandacht te (laten) geven. De website Leen een Hond brengt hondenliefhebbers zonder hond samen met hondeneigenaars. Zij kunnen voor elkaar iets betekenen.
Verveling

In Nederland leeft 90% van de honden zonder een soortgenoot. Een hond heeft daarom veel aandacht nodig van zijn baasje om dit enigszins te compenseren. Dit is heel belangrijk voor hun welzijn. Ook gezinsleden moeten aandacht besteden aan het dier. Helemaal alleen thuis zijn is een onnatuurlijke situatie voor een hond en ze gaan zich vervelen en kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Ze maken grote herrie waar de buren ook veel last van kunnen hebben. Ze slopen je schoenen of andere spullen. Ze eten of drinken niet. Ze kunnen zichzelf verwonden.

Niet alleen maar toch verveling

Ook komt het voor dat de baas wel thuis is maar dat er te weinig aandacht is voor de hond. Het dier wordt genegeerd of opgesloten in een bench of aparte kamer. Er is geen interactie met de baas en gezinsleden. Dit kan ook tot onaanvaardbaar gedrag leiden. Aandacht en interactie is de oplossing voor veel problemen en komt het meest in de buurt van het natuurlijke gedrag. Dit gedrag kan tijdens het uitlaten uitgeoefend worden door het contact met andere honden. Het beste is de honden los te laten lopen zodat niet het territorium rond de baas verdedigd hoeft te worden.

Roedeldier

Onaanvaardbaar gedrag is vaak te verklaren vanuit de natuurlijke leefwijze van de hond en zijn voorouders. Honden hebben soortgenoten nodig en een duidelijke leider van de roedel. Honden zoeken altijd een leider en als die er niet is in de vorm van een soortgenoot dan moet het baasje de leider zijn. Is de baas onzeker of niet consequent dan neemt de hond de leiding en komen er gedragsproblemen. Door dominantie kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Oplossing

Is je hond veel alleen thuis? is je situatie veranderd waardoor je minder aandacht hebt voor je hond? Zoek dan hier iemand die gek is op honden maar er zelf geen heeft. Die liefhebber is op zoek naar een hondenmaatje, gewoon om tijd met een hond door te brengen. Eén en één = drie.
Hond blij, baasje blij en lener blij.
Kijk hier voor meer redenen waarom je een hond zou willen lenen.

Bron: https://www.puppyopvoeden.nl/verlatingsangst-je-hond-leren-alleen-te-zijn/

Laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.