Kies de hond die bij jou past door er één te lenen

Wil je een hond aanschaffen maar weet je nog niet welk ras? Een goede voorbereiding is dan heel belangrijk. Je moet kiezen voor een karakter dat bij je past en de hond moet ook passen in jouw levenswijze. Het schattig eruitzien is van minder belang bij het vinden van de juiste hond.

leefruimte

Heb je een kleine woning zonder een tuin of een appartement dan is een grote hond niet geschikt. Ze moeten kunnen rennen en springen om niet ongelukkig te worden. Een kleine hond neemt wel genoegen met een kleine leefruimte. Denk dan aan bv. een Chihuahua.

Kosten

In de kosten zit een groot verschil tussen een grote en een kleine hond. Denk maar eens aan het benodigde eten, een hondenkapper, speeltjes. De dierenartskosten zijn ook vaak afhankelijk van het gewicht van de hond.

Beweging

Sommige honden hebben heel veel beweging nodig. Anderen hebben meer behoefte aan behendigheid of denkspelletjes. Hou rekening met de tijd die je aan een hond kan besteden. Op een boerderij kan makkelijk een zeer actieve hond worden gehouden.

Verharen

Sommige mensen zijn echt op zoek naar honden die niet verharen. Gewoon omdat het schoner is in huis of vanwege een aanwezige allergie. Er zijn rassen die helemaal niet verharen (Terriers). Honden met lang haar verharen minder maar vergen weer meer borstelbeurten. Honden met kort haar verharen het meest.

Opvoeding

Wat verwacht je van een hond en zijn ze daarvoor trainbaar? Wil je een gehoorzame hond neem dan liever geen koppig ras. Wil je graag gaan hardlopen en zwemmen met je hond? Kies dan voor bv. een retriever.

Weet je na je onderzoek nog steeds niet welk ras het beste bij jou past of ga je liever voor een niet-rashond dan is het ideaal om een ras of type eens uit te proberen. Maak kennis met een hond en ga aan de wandel zodat je kan ervaren hoe een hond is.

Je oriënteren op een bepaald ras of type hond kan je doen door je te registreren en een profiel aan te maken via de website Leen een Hond .
Je kan afwachten tot iemand reageert op je oproep of je kan zelf op zoek naar een geschikte hond.

Veel succes met je zoektocht!

6 comments

 1. Denise
  zegt:

  De site werkt bij mij niet zo lekker. Is er een zoekpagina waar wij kunnen zien of er een niet al te groot hondje is voor ons om op te passen? (Wij wonen in alkmaar vlakbij het bos) Gr Denise

 2. Caroline Moens
  zegt:

  Site werkt niet goed . Ras jan ik bijvoorbeeld niet invoeren of woonplaats selectie lukt niet

  • Jos Prooijen van
   zegt:

   Hoi Caroline,
   Dankjewel voor je bericht. Ik ga er gelijk naar kijken.
   Groetjes Jos

 3. Jeetje… Dus als je enkel een balkon en een appartement hebt ben je volgens deze site gelijk veroordeeld tot “bv chihuahuas”.. Zou de persoon die dit geschreven heeft er bij stil gestaan hebben dat je toch echt wel een ontzettend grote tuin moet hebben wil een hond daar zijn energie kwijt kunnen. De gemiddelde stads tuin is maar 6×8 meter.. Ik heb al 6 jaar een hond van 40 kg in een appartement met balkon wat prima gaat. Hij gaat 3 uur per dag mee wandelen wat ongeveer 3 tot 6 x zo lang is als de gemiddelde hond die in een huis met een tuin woont.. Het formaat woning en buitenruimte is niet bepalend voor het type/formaat hond, maar de hoeveelheid tijd en zin iemand heeft om actief te zijn de hond… Dus iemand met een appartement kan prima op een grote actieve hond passen of zelf aanschaffen zolang die hond maar genoeg gelegenheid krijgt om buiten zijn energie kwijt te kunnen.. Er zijn tegenwoordig omheinde honden speelvelden genoeg om lekker met een bal te spelen of gewoon rustig los rond te struinen…

 4. Hoi,
  Ik ben in het weekend vaak in het huis van mijn vriend in Ede midden in het bos. Zou het erg leuk vinden om af en toe een leen-hond mee uit wandelen te nemen in hos. Kent iemand een leuke hond die graag met mij het bos en de heide op gaat?
  Groeten, Karin

  • Jos van Prooijen
   zegt:

   Hoi Karin,
   Je kan op de home pagina naar beneden scrollen en dan bij lener kiezen voor plaats je profiel. Als je dat invult dan kunnen mensen op je reageren.
   Als je vragen hebt laat het maar weten.
   Groet Jos

Laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.