Rashonden

In Nederland zijn ongeveer 1,5 miljoen honden, waarvan naar schatting de helft rashond is. Rashond wil zeggen in het bezit van een stamboom van de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland. In deze organisatie zijn de rasverenigingen van alle in Nederland erkende hondenrassen verenigd. Er worden ook stambomen afgegeven aan fokkers die niet aangesloten zijn bij een rasvereniging.

Rashonden zijn ooit ontstaan omdat we honden wilden voor een bepaald doel. Dit doel was werk gericht: een jachthond moest goed apporteren, een windhond moest heel hard over de vlakte kunnen rennen en sommige berghonden moesten zelfstandig de kudde bewaken en zo nodig het gevecht aangaan met beren en wolven.
Gaandeweg kwamen er steeds meer mensen die een bepaalde hond wilden omdat ze van het uiterlijk gecharmeerd waren. Er werd niet verder gefokt met de honden die het werk goed deden maar met de honden die het mooist waren. Een verzameling honden waarvan alle eigenschappen ongeveer gelijk waren, werd een ras genoemd. Een groep mensen bepaalde hoe een hond er uit moest zien: welke afmetingen en welke kleur, welke vorm voor de oren, staart, kop, enzovoort. En dat was het dan. Tegenwoordig is er een ingewikkelde Stamboekhouding van rassen, waarin elke hond die ‘erbij hoort’ precies geregistreerd staat en voorzien is van een stamboom.

Waarom kopen mensen een rashond?

Mensen kiezen vaak voor een ras omdat de uiterlijke eigenschappen van een rashond redelijk voorspelbaar zijn. Je weet dat een hond van een bepaald ras groot, bruin en langharig is, of klein en zwart met krullen. Als je op het een of ander valt, zoek je een ras dat hieraan voldoet. Vaak wordt echter vergeten dat bij een ras niet alleen de buitenkant hoort, maar ook een binnenkant. Dalmatiërs mogen dan leuk wit met zwarte stippen zijn, ze zijn huis niet allemaal zo lief en zo slim als in de film. Een husky kan wel mooie blauwe ogen hebben, maar het blijft een hond voor mensen met ervaring. Andere mensen kiezen juist een bepaald ras vanwege het karakter. Een goed voorbeeld hiervan is de golden retriever. Nederland heeft zich massaal op deze hond gestort, gewoon omdat hij vriendelijk, zachtaardig en lief voor kinderen is. Bovendien heeft hij een mooie gouden vacht met een pluimstaart en dat doet het ook altijd goed. Vanwege de grote vraag naar deze honden wordt, zeker door de massale fokkers, niet erop gelet of de oude dieren ook het gewenste karakter hebben. Door generaties lang te fokken met dieren die niet zachtaardig zijn, kan het nu voorkomen dat je bij een dergelijke fokker een golden retriever koopt die agressief gedrag vertoont. Koop dus nooit een hond van een populair ras bij een fokker die nog minstens vijf andere rassen te koop aanbiedt. In dergelijke gevallen weet je niet wat je in huis haalt.

Kiezen tussen verschillende hondenrassen 

Wat willen we voor hond? Jagers en politiemensen schaffen een hond aan met een zeer duidelijke werkdoel, maar de grote meerderheid van de aspirant hondenbezitter wil gewoon een leuke, gezellige kameraad die lief kwispelt, niet al te veel blaft en aardig is voor kinderen en andere huisdieren. De hond moet dan ook nog van autorijden houden en een tijdje alleen kunnen zijn.

De meeste mensen laten zich in eerste instantie verleiden door het uiterlijk. Wie een hondenencyclopedie doorbladert, kijkt eerst naar de foto’s. Groot, Klein, bruin, zwart, gevlekt, kort- of langharig, met krullen, alles is mogelijk. De keuze die we uiteindelijk maken, heeft vooral te maken met ‘waar we op vallen’. Daarna pas gaan we de tekst lezen om te kijken of die hond wel lief is. Lief? Stel dat we de moeite nemen om aan de fokker of de eigenaar van een hond te vragen of hij wel lief is: het antwoord zal altijd ja zijn. Dat is makkelijk, we vinden elke hond lief die zijn kop op je schoot legt, je handen likt en een poot geeft. Als het om karaktereigenschappen gaat vinden we in de hondenboeken beschrijvingen als: adellijk, energiek, vriendelijk, robuust, waaks, onverschrokken, enzovoort. Doorgaans zijn dit termen waar je weinig aan hebt.

Geschreven door liefhebbers

De karakterbeschrijvingen in een rassengids zijn altijd geschreven door een liefhebber van het ras. Iemand die al jarenlang van dat soort honden plezier heeft. Dit zegt misschien wel iets, maar je zoekt een hond die bij je past, en in jouw situatie. Dat het voor de liefhebber een leuke hond is wil nog niet zeggen dat de hond dat voor jou ook zal zijn.

Kortom
Bereid je goed voor en ga dan pas over tot de aanschaf.

Wil je uitgebreide informatie over populaire hondenrassen?   Neem dan een kijkje op www.medpets.nl
Hier vind je per hondenras de uiterlijke kenmerken, veel voorkomende symptomen, de beste aanpak voor trainingen en bij welke baasjes dit ras het beste past.

Laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.