Ik wil een hond. Hoe pak ik dat aan?

Ga bij jezelf eens na, wat heb jij een hond te bieden?
Heb je tijd voor uitlaten, wandelen, opvoeden, spelen, eten geven, borstelen en knuffelen? Een hond is van nature een sociaal dier dat ongelukkig wordt en eenzaam is als je veel van huis bent. Als je hele dagen werkt kun je beter geen hond nemen.

De eerste vraag is wil je eigenlijk wel een hond?
Een hond is leuk. Honden en mensen zijn sinds jaar en dag met elkaar verbonden. Geen band is zo intens als die tussen hond en mens, zoals ook wel blijkt uit allerlei wetenschappelijk onderzoek.
Mensen met honden leven langer, hebben meer sociale contacten en komen minder vaak bij de huisarts. Bovendien zijn honden soms zelfs onmisbaar als hulp voor gehandicapten, slechtzienden, doven, bij lawines en aardbevingen, bij vermissingen, bij het opsporen van criminele activiteiten, en ga zo maar door. Honden horen bij mensen. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen altijd een hond kan hebben. Een hond is een intelligent dier dat veel aandacht, tijd en ruimte nodig heeft om een leuk leven te kunnen leiden. Als mens en hond goed met elkaar omgaan zijn honden fantastisch. Gebeurt dit niet, dan vinden de hond, de baas en de omgeving het al snel niet meer leuk.

Aandacht
Je moet kunnen begrijpen waarom een hond doet wat hij doet en waaraan hij behoefte heeft. Alleen dan kun je een goed contact met je hond krijgen en hem de juiste opvoeding geven. Hoeveel honden ken je die voorbeeldig wandelen zonder trekken aan de riem, niet hinderlijk blaffen, goed alleen thuis kunnen zijn en niet eens op kijken als de bel gaat? Als we ons niet verdiepen in honden gedrag dan leidt dat al snel tot misverstanden.

Je moet zorgen voor activiteiten zoals training, cursus, spelletjes. Je hond heeft naast lichaamsbeweging ook hersengymnastiek nodig. Het laatste wat hij wil is een hondonvriendelijk leven leiden als meubelstuk of statussymbool.

Geschikte huisvesting
Je woonomstandigheden zijn zeer belangrijk voor het leven van je hond. Natuurlijk is het denkbaar dat een hond die drie keer per dag een uur met zijn baas gaat trainen en ravotten, in een flat een prima leven heeft. Omgekeerd zijn er honden met een grote tuin die zich stierlijk vervelen omdat de baas de tuin wel voldoende vindt en verder geen aandacht aan de hond besteed. Een beweeglijke werkhond nemen, als je midden in de stad woont, is geen goed idee.

Mag je in het park om de hoek wel komen met de hond? Waar kunnen de hond in de buurt loslopen? Moet je de poep opruimen?
En binnenshuis? Ben je voorbereid op haren, zand of erger? Ook de meest zindelijke hond heeft wel eens een ongelukje. Iedere hond is wel eens misselijk en spuugt allerlei rommel over de vloer, zonder zich te bekommeren om je dure parket of tapijt.

Geld
Realiseer je dat je hond geld kost. De aanschafkosten hangen af van het soort hond, maar bedragen al snel honderden euro’s. En dat is nog maar het begin. Daarna komt de rest: voer, riem, mand, speelgoed, inentingen, cursussen, hondenbelasting, dierenarts, medicijnen, sterilisatie, het pension, de verzekering, eventuele reiskosten en de trimsalon. Veel kosten hangen samen met het formaat van de hond. Een grote hond eet meer, is duurder en pension, duurder in reiskosten, enzovoort.

Ben je er niet zeker van dat je een hond voldoende tijd en aandacht kan geven?
Neem dan geen hond.
Bent u veel van huis en zit de hond dan alleen?
Neem dan geen hond.
Bent u financieel niet opgewassen tegen de vaste lasten of onverwachte uitgaven?
Neem dan geen hond.

Je kan wel een hond eerst proberen. Leen een hond voor een weekend of een vakantie en ervaar hoe het is om een hond te hebben en te verzorgen en de verantwoordelijkheid erover te hebben. Zo kun je voorkomen een grote vergissing te begaan.

Leen een hond

Laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.