Artrose bij je hond, hoe ontstaat dat?

Wil je weten hoe artrose bij honden kan ontstaan? Hoe je de pijn kunt verzachten die artrose veroorzaakt? Vraag je je af of deze aandoening behandelbaar is? Je leest het hier.

Artrose kan zich al gaan ontwikkelen wanneer je hond nog een puppy is. Als de gewrichten van een pup te snel of te zwaar worden belast, dan kan dit het begin zijn van artrose. Een puppy kan geen lange stukken wandelen of de hele dag spelen, voldoende rust is van groot belang voor de gewrichten.

Er zijn ook andere oorzaken voor het ontstaan van artrose. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht, overbelasting door blessures of te weinig aminozuren in de voeding. Erfelijke factoren kunnen ook verantwoordelijk zijn voor deze aandoening.

De gevolgen van artrose voor je hond

Een hond met artrose kan last hebben van verschillende delen van het lijf te weten schouders, knieën, ellebogen, heupen en tussen de wervelgewrichten. Na verloopt van tijd kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen, wat heel pijnlijk is voor je viervoeter.

De pijn van deze aandoening kan er toe leiden dat je hond niet meer zo enthousiast zal reageren als je wilt gaan wandelen. Je zult merken dat je viervoeter ook minder actief wordt, hierdoor neemt langzaam de spiermassa af. Het gevolg daarvan is dat je hond op termijn last kan krijgen van spierzwakte.

Je viervoeter kan meer moeite krijgen met opstaan en mogelijk jou hulp nodig hebben bij het overeind komen. Tijdens het lopen kun je gaan zien dat je hond uit het niets stopt of zelfs gaat liggen.

Hulpmiddelen voor een hond met artrose

Helaas is er niet één simpel medicijn die je hond kan helpen. Een orthopedisch hondenkussen zal verlichtend werken en de gewrichten ontlasten. Wil je voorkomen dat je hond de auto in moet springen of dat je hem in de auto moet tillen, dan is een loopplank een ideale oplossing.

Ook kun je ervoor kiezen om lekker met je viervoeter te gaan fietsen. Met een hondenfietskar kun je samen met je hond genieten van een fietstocht, zonder dat de gewrichten van je viervoeter worden overbelast.

Natuurlijke pijnstilling voor je hond

Pijnstillers kunnen soms noodzakelijk zijn om je hond actief te houden. Hiervoor worden meestal reguliere middelen gebruikt. Deze hebben op lange termijn vaak vervelende bijwerkingen. Je kunt tegenwoordig gelukkig ook kiezen voor een natuurlijk alternatief om je hond te helpen met het remmen van de ontsteking en de pijn te verlichten.

Pea is een natuurlijke ontstekingsremmer en pijnstiller. Daarnaast kun je natuurlijk supplementeren met bijvoorbeeld glucosamine en chondroitine. Deze stoffen kunnen helpen om nieuw kraakbeen aan te maken en dit ondersteunt het versoepelen van de gewrichten. Organimal.nl heeft de kennis en de juiste supplementen om jouw hond goed te ondersteunen bij allerlei aandoeningen waaronder artrose.

Kan artrose worden behandeld?

Artrose op zich is onomkeerbaar. Dus volledig herstellen zit er helaas niet in. Wat je kunt doen voor de behandeling van artrose bij je hond verschilt per hond. Een dierenarts kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn. Er wordt gekeken naar de ernst van de slijtage, de leeftijd van je viervoeter, hoeveel gewrichten er zijn aangetast en het gewicht van je hond. Samen met de dierenarts kun je bespreken wat de beste behandeling is voor je viervoeter.

Laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.