De ecologische pootafdruk

Ik werd positief verrast bij het lezen van het magazine ‘be one with nature’ van WWF, dat mijn website in het artikel werd genoemd als één van de vijf oplossingen voor het probleem van de ecologische pootafdruk. Hieronder het hele artikel.

Wat is het probleem?

Minder vliegen, vaker plantaardig eten, de verwarming een graadje lager. Steeds meer mensen dragen hun steentje bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Maar op weg naar duurzamer leven zijn huisdieren vaak een blinde vlek. Terwijl hun ecologische pootafdruk volgens onderzoekers aanzienlijk is: onze gezelschapsdieren zorgen voor ongeveer 1 procent van de klimaatimpact van Nederlandse huishoudens. Opgeteld hebben we met z’n allen ongeveer dertig miljoen honden, katten, knaagdieren, vissen en vogels. En al die dieren eten, poepen, plassen en veroorzaken afval.

Hoe erg is het?

Voeding heeft veruit de grootste milieu-impact. Zeker bij carnivoren. Een wetenschapper ontdekte dat Amerikaanse honden en katten evenveel vlees eten als alle Fransen samen. Hoogleraar duurzame ontwikkeling Pim Martens berekende de ecologische pootafdruk van Nederlandse honden. Die schommelt – afhankelijk van hun omvang – tussen 0,9 en 3,66 hectare per jaar. Bij deze berekening telt alleen voedsel mee. Ter vergelijking: de totale voetafdruk (wonen, voeding, lifestyle, vervoer en vakantie) van een gemiddelde Nederlander is 6,3 hectare.

Een flinke hond levert dus een aanzienlijke bijdrage aan de totale voetafdruk van een huishouden. De pootafdruk van een kat ligt een stuk lager: tussen 0,4 en de 0,67 hectare. Daar staat tegenover dat de katten die buiten lopen door het jagen op vogels en andere wilde dieren de biodiversiteit kunnen schaden.

Wat doen we eraan?

Vleesetende huisdieren hebben dus een flinke ecologische impact. De vraag is: kunnen we hun dieet veranderen? Voor honden liggen er kansen, omdat plantaardig voedsel in hun voedingsbehoefte kan voorzien. Vegetarisch en veganistisch hondenvoer bestaan al tientallen jaren en er zijn steeds meer fabrikanten die kant-en-klare brokjes en natvoer aanbieden. De vraag is vaak: is dat gezond voor honden? Vegan activist en hondeneigenaar Lisette Kreischer schreef hierover het boek Dog.Eat.Plant. In deze gids beschrijft ze hoe je je viervoeter op een veilige manier naar een plantaardig dieet laat overstappen.

Het is overigens de vraag hoeveel milieuwinst plantaardige diervoeding oplevert. Hondenvoer bevat vaak producten uit de vleesindustrie die mensen niet eten. Die producten gebruiken kan duurzamer zijn dan plantaardige ingrediënten speciaal verbouwen voor huisdieren. Een ander, meer ethisch argument voor een plantaardig dieet is dierenleed. Wil je dat dieren worden gedood om jouw huisdier eten te geven?

Katten zijn overigens een ander verhaal dan honden. Zij kunnen belangrijke voedingsstoffen alleen uit dierlijke eiwitten halen. Je kunt wel kijken naar wat voor soort vlees je je kat geeft. Zo is de klimaatimpact van het eten van rundvlees een stuk groter dan die van kip of vis. Wie zijn huisdier op een duurzamer dieet wil zetten, kan overigens op een veel makkelijkere manier winst behalen. Ongeveer 35 procent van de Nederlandse honden en katten heeft overgewicht. Geef je huisdier niet te veel te eten. Dat is beter voor hun gezondheid en voor het milieu.

leenhond

5 TIPS VOOR THUIS

1. Kies voor droogvoer

Droge honden- en kattenbrokken zijn minder milieubelastend en bederfelijk dan natvoer. Geef liever geen vers vlees of verse vis: dat heeft een hoge klimaatimpact. Wil je voer dat is geproduceerd met oog voor milieu en/of dierenwelzijn? Let dan op keurmerken als Beter Leven, biologisch of MSC en ASC.

2. Ga (eventueel) voor plantaardig

Voor honden kun je kiezen voor een plantaardig(er) dieet. Er zijn veel aanbieders van vega(n) voer. Bespreek eens met de dierenarts wat mogelijk is. Je kunt in principe zelf voor je viervoeter koken. Bedenk wel dat wat goed is voor ons, lang niet altijd goed is voor de hond. Zo zijn druiven, rozijnen en avocado zelfs giftig voor honden. En zorg ervoor dat je je dier – in overleg met je dierenarts – een compleet dieet voorschotelt.

3. Koop tweedehands spullen

Spullen voor huisdieren hebben een beperkte milieu-impact, maar elke stap in de goede richting telt. Ga voor een tweedehands hok, krabpaal of aquarium. Dat scheelt ook nog eens geld. Als je een hok koopt, kies dan voor hout met het FSC-keurmerk.

4. Neem een asieldier

Ben je op zoek naar een huisdier? Ga je dan eerst bij je lokale asiel oriënteren of bijvoorbeeld bij verhuisdieren.nl. Een dier uit de opvang is heel gelukkig met een nieuw baasje en het scheelt ook een nieuwe bek die gevoed moet worden.

5. Deel (of leen) een huisdier

Een hond delen groeit aan populariteit. Zeker in steden met krappe woonruimtes. Door te delen hebben meer mensen plezier aan het dier en belast je het milieu en klimaat minder. Een andere optie is een hond lenen. Kijk bijvoorbeeld eens op matcheenleenhond.nl.

Bron: WWF Be one with nature magazine tekst van Jaap Backx

 

Laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.