Socialisatie van je hond met andere honden

Je hond komt in zijn leven met vele andere honden in aanraking. Is het niet thuis, dan wel op straat. Tijdens een ommetje of een flinke wandeling is het fijn als je hond met andere honden kan omgaan. Hoe zorg je voor een goede socialisatie van je hond?

Hieronder vind je handige tips om je hond socialer te maken.

  1. Begin vroeg met de socialisatie van je hond

Het is belangrijk om pups zo snel mogelijk in aanraking te laten komen met andere honden.

In het nestje hebben pups al het eerste contact met soortgenootjes. Maar ook als een pup in een huis komt zonder soortgenoten, is het belangrijk om andere honden op te zoeken.

Heb je familie, vrienden of buurtgenoten met een goed gesocialiseerde hond? Ga daar eens op bezoek met je pup en laat hem zo aan andere honden wennen.

Het is belangrijk dat je pup in de socialisatieperiode regelmatig contact heeft met goed gesocialiseerde honden.

  1. Ga op cursus in groepsverband

 Een cursus kun je 1-op-1 volgen. Het voordeel hiervan is dat jij en je hond veel persoonlijke aandacht krijgen van de trainer. Maar helaas komt je hond bij de training dan niet in aanraking met andere honden.

Door een cursus in groepsverband te volgen ontmoet je hond andere honden. Je hond leert naar je te luisteren en went tegelijkertijd beter met soortgenoten om te gaan, in een veilige omgeving en onder toezicht van de trainer. 

  1. Ga elke dag naar buiten

Alleen al door met je hond elke dag op pad te gaan leert hij de wereld beter kennen. Auto’s, fietsers en natuurlijk ook andere honden. Het is belangrijk je hond elke dag meerdere keren uit te laten.

Ga naar plekken waar je hond veel bewegingsvrijheid heeft.

Als jullie andere honden tegenkomen weet je hond dat hij kan ‘vluchten’ mocht het te bedreigend worden.

  1. Goed gedrag belonen

Honden zijn gek op snacks en een ‘aai’. Je kunt beloningen heel goed inzetten om goed gedrag aan te leren. Beloningen werken ook goed om je hond socialer te maken.

Elke keer als je hond zich goed gedraagt in de buurt van andere honden geef je een kleine snack of een aai.

  1. Forceer niet

Als je hond bang is rond andere honden is het belangrijk om sociaal gedrag niet te forceren. Je hond wordt vaak socialer in de loop van de tijd. Het is niet iets wat je kunt forceren.

Is je hond bang in de buurt van groepen honden? Begin dan met 1-op-1 ontmoetingen met rustige en goed gesocialiseerde honden.

  1. Wees ontspannen

Een hond voelt de energie en emoties van het baasje. Als je gespannen of angstig bent neemt je hond dit gedrag over. Komt er een grote, drukke hond op je hond afgelopen? En zie je de ontmoeting in gedachten al helemaal uit de hand lopen?

Ga niet aan de lijn trekken of je hond krampachtig tegen je aanhouden.

Doe je uiterste best om toch kalm te blijven. Adem in, adem uit. Het is belangrijk om als baasje het goede voorbeeld te geven. Straal jij kalmte en zelfvertrouwen uit, dan is de kans groter dat je hond dit overneemt.

Voel je je echt geïntimideerd door de andere hond, probeer dan resoluut maar kalm weg te lopen. 

  1. Wees realistisch 

Heb je een hond uit een asiel? Dan bestaat de kans dat je hond als pup nooit (goed) geleerd heeft om met andere honden om te gaan.

Wees realistisch. Je geadopteerde hond kan misschien niet zo vrij en blij met andere honden spelen. Het is in dit geval al een hele overwinning als je hond rustig blijft in het bijzijn van andere honden.

  1. Geef je hond mee aan een hondenuitlaatservice of een hondenliefhebber.

Laat je hond af en toe uitlaten door een hondenuitlaatservice.

Een uitlaatservice heeft in de meeste gevallen een groepje honden om uit te laten. Zo komt je hond in aanraking met vreemde honden en went hij aan zijn grotere en kleinere soortgenoten.

Laat je hond eens meenemen door een hondenliefhebber die echt gek is op honden maar er zelf, door omstandigheden, geen kan hebben. De hond heeft een uitje en went aan vreemde omstandigheden. Je kan je hond hier aanmelden.

Een tweede hond in huis

Wil je graag nog een hond in huis nemen? Dan is het belangrijk dat je huidige hond went aan de nieuwkomer.

Hieronder vind je enkele tips voor een soepele kennismaking.

  1. Zorg voor een 1-op-1 ontmoeting

Een groep met honden kan intimiderend zijn. Zorg dat je nieuwe en je huidige hond elkaar ontmoeten zonder dat er andere honden en dieren aanwezig zijn. Zo kunnen ze zonder afleiding rustig aan elkaar snuffelen.

  1. Neutraal gebied 

Je huidige hond heeft zijn plek verworven in je huishouden. Hiërarchie is erg belangrijk voor honden. Zomaar de nieuwe hond in huis introduceren kan voor problemen zorgen.

Laat je huidige en je nieuwe hond elkaar ontmoeten in een neutrale omgeving. Hoe vaker ze buitenshuis aan elkaar hebben kunnen snuffelen, hoe beter.

  1. Zet de voerbakken op verschillende plekken

Als de nieuwe hond eenmaal in huis is, kun je het beste de voerbakken op twee verschillende plekken zetten. Zo voorkom je dat de honden ruzie krijgen om eten.

Zeker als de honden verschillende voeding krijgen, kan eten voor problemen zorgen.

  1. Haal speelgoed tijdelijk weg

Haal het speelgoed van je huidige hond weg voordat de nieuwe hond zijn entree maakt.

Zeker als je huidige hond zijn speelgoed met poot en tand verdedigd zorgt dat voor problemen als de nieuwe hond ermee wilt spelen.

Na enkele weken kun je het speelgoed weer tevoorschijn halen. Zorg wel dat er genoeg speelgoed is voor beide. Anders kan er alsnog onenigheid ontstaan.

Bronnen:

https://www.hillspet.nl/dog-care/new-pet-parent/puppy-socialization

https://www.rover.com/blog/how-to-socialize-dog/

 https://www.reachoutrescue.org/info/display?PageID=9829

https://indoorpet.osu.edu/dogs/new_additions_dogs/dog-dog-intro

https://www.wikihow.com/Socialize-a-Dog-with-Other-Dogs

https://www.canidae.com/blog/2012/06/6-ways-to-socialize-your-dog-with-other-dogs-people/

Gastblog geschreven door Ellen van www.gelukkigehonden.nl

 

Laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.